Foto-Time.net

Pełna wersja: [EOS]Obiektyw portretowy - jaki
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam.

Czytalem w wielu miejscach o tym ze Canon EF 50mm, to szklo portretowe, ale mam w bloku ziomka, co sie zawodowo fotografia zajmuje, i w szkole jej uczy, i powiedzial mi ze to co najmniej 100mm, i teraz sie zastanawiam nad wyborem, mowie o czym stalym, nio roznica chyba tylko w cenie, i komforcie modela. Jak myslicie co bedzie lepsze jako szklo portretowe.
Dla mnie ~50 dla popiersia i więcej, >100 twarz, głowa z szyją. Ale ja mam FF więc możesz inaczej Wink
kololo 100 mm masz dobre odwzorowanie proporcji (nazwijmy to wypukłości osiowej Tongue) chodzi o to ze na krótszej ogniskowej masz za duzy nos a na dłuższej za duze uszy ;]

ja używałem sonnara 135 i imo był do portretów idealny, pozostaje jednak ograniczenie wynikające z odległości z której musimy fotografować (około 2-3 metry przy cropie 1,5). Jest do wada w małym pomieszczeniu, jednak spora odległość moze niekiedy pozwolić modelowi na bardziej naturalne zachowanie, nie skrępowane widokiem obiektywu przed twarzą.
50mm bez cropa to do klasycznego portretu zbyt mało. Wyjdą zniekształcenia perspektywy. Po cropie do około 75mm (APS-C Canona, czy DX Nikona) można próbować i nawet coś z tego wychodzi. Tak 85mm to chyba sensowne minimum.
No i pamiętajmy, że do klasycznego portretu przydaje się szkiełko miękko rysujące
To moze jakies konkretniejsze propozycje. 50 chyba dla tego ze najblizej odzwierciedla ludzkie oko, tez gdzies wyczytane.

I jeszcze jedno, czy jest jakas roznica miedzy obiektywami manulnymi, a autofocus, po za automatyczna ostroscia, bo wiadomo wolal bym AF, i jestem w stanie go kupic, ale przy stalym obiektywie, manual az tak bardzo nie przeszkadza, portret to raczej jasna fota, a wiec wszystko widac. Mowie o http://www.allegro.pl/50601_manualne.htm...gtext&p=1, wszystkich z bagnetem do EF
Przykro mi, ale obiektywy do EOS, czyli bagnet EF to nie te które pokazuje ten link. Wszystkie EF mają AF i wyłącznie styki.
Ja bym proponował Canon 85 f/1.2 L, ale to 7k kosztuje Smile
A tak na serio, jak chcesz tanio, to przejściówka EOS-m42 i jakaś ruska stałka 135mm (czyli pewnie jupiter 37)
Nio wiesz, Canon 85 f/1.2 L nie taki drogi, juz 6-6,5k Big Grin zobacz na moja sygnaturke i to co mam :/, jak wygram w lotto to napisze nowego posta i poprosze o spis bialych obiektywow Tongue Ale nie dzis dzien, niestety. A przejsciowka EF-AF, bo co prawda z M42 nie bylo by problemu bo szkla tanie, przejsciowka tez, ale no wlasnie, czytalem ze potrzeba wieksza wiedza na temet foto, ze problem z swiatlem, i innymi cudami, bo tego jupiter 37 mam w domu, i ogolnie troche sprzetu CCCP, ale czy warto sie w to ladowac

Dziku napisał(a):
A tak na serio, jak chcesz tanio, to przejściówka EOS-m42 i jakaś ruska stałka 135mm (czyli pewnie jupiter 37)

bier zeiss sonnara 135 f3.5 ;]

hmm, no wlasnie nie sobie poradze z m42, nie mam zbyt wielkiej wiedzy na temat foto
stary kupujesz adapter na m42 i szalejesz, jak mowisz ze masz troche takiego sprzetu to nie wiem w czym masz problem;]
Stron: 1 2
Przekierowanie