Mam parę szkieł od zenitha, może by je wykorzystać...
Adapter ma być dobrej jakości, mogę dopłacić kilka zł. tak żeby się tam nic nie łuszczyło przy montażu itp. Wymagana soczewka - będę ostrzył na nieskończoność , ideałem byłby latwy, szybki montaż/demontaż. Macie jakieś dośw. z takimi gadżetami?
Miał ktoś może
to w łapkach?
Trochę doświadczenia mam

I niestety nie warto (IMHO)
Uno, soczewka robi mydło z nawet najlepszego szkła
Duo, brak pomiaru światła w "tanich" puszkach. Jaki masz korpus?
Więc tak. D70, więc światła nie zmierzy, pozostaje zewnętrzny światłomierz, lub metoda prób i błędów

Zasadniczo, przejrzałem co mam na m42 i sprawa wygląda tak:
1.helios 50mm - raczej się nie będę wygłupiał bo mam pięćdziesiątkę nikkora.
2.pentacon muliticoating 2,8/29mm. Tu by był jakiś substytut standardu na FF z rozsądnym światłem, ale ile z tego światła zostanie po podpięciu do adaptera? Czy cokolwiek zyskam w odniesieniu do kita z D70 (nikkor 18-70)?
3. Jupiter 3,5/135 - podobno ostro rysuje (z canonem...)
4. na koniec mam takie oto ustrojstwo - pozostałość po słynnej czarnej skrzyni zenitha:
Tair 4,5/300mm. Nie wiem czy w ogóle da sie to rozsądnie użyć z D70, jeżeli by coś z tego było to na ptasiory by był jak znalazł (idzie sezon

)
Tak sobie myślę - zakładając, że adapter byłby tylko do tele, to może przejściówka bez soczewki, na nieskończoność z tele i tak się nie ostrzy.
Twoja ostatnia myśl to dobra myśl. Ten Tair z przejściówką bez soczewki może być ok. Ale brak pomiaru światła i próba polowania na ptaszki i ustawianie ostrości na matówce bez mikrorastra lub klinów to samobójstwo
Cóż, spodziewałem się, że tak pięknie nie będzie... Pod tym względem życie z nikosiem nie jest łatwe. Pozostaje mi sie jeszcze pomęczyć z 70 - 300 G (silnik ma tak głośny, że mi zwierzynę płoszy i vr brakuje). Mógłbym sobie ew. teraz pozwolić na sigmę 70-300 apo, ale nie ma chyba za bardzo sensu. Jak już to coś koło 135-400 mm F/4,5-5,6 APO DG, ale dopiero na jesieni...
czytałem gdzieś o tym tairze, z tego co kojarzę nie najgorzej ;] kurcze, że też nikt z moich znajomych nie ma takiej skrzynki, można by co nieco pożyczyć ;p
PS. Masz Ty w tym nikonie potwierdzenie ostrości chociażby?
PS. Masz Ty w tym nikonie potwierdzenie ostrości chociażby?
ja mam... ale nawet z tym ostrzenie ręczne to porażka
czyli w nikonach jest potwierdzenie ostrości w niektórych body tylko?

, nakreśli mi to ktoś na szybko bo nie chce mi sie grzebać po sieci. (jakby ktoś chciał wiedzieć to w pentaxach k100, k10 jest wszystko: ostrość, światło, ostrzenie w nieskończoność)
afair wszystkie body nikona mają potwierdzenie ostrości. Pomiar światła chyba tylko body 1 i 3 cyfrowe.