Foto-Time.net

Pełna wersja: Adapter m42 na mount F
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Mam parę szkieł od zenitha, może by je wykorzystać...
Adapter ma być dobrej jakości, mogę dopłacić kilka zł. tak żeby się tam nic nie łuszczyło przy montażu itp. Wymagana soczewka - będę ostrzył na nieskończoność , ideałem byłby latwy, szybki montaż/demontaż. Macie jakieś dośw. z takimi gadżetami?

Miał ktoś może to w łapkach?
Trochę doświadczenia mam Smile I niestety nie warto (IMHO)
Uno, soczewka robi mydło z nawet najlepszego szkła
Duo, brak pomiaru światła w "tanich" puszkach. Jaki masz korpus?
Więc tak. D70, więc światła nie zmierzy, pozostaje zewnętrzny światłomierz, lub metoda prób i błędów Sad
Zasadniczo, przejrzałem co mam na m42 i sprawa wygląda tak:

1.helios 50mm - raczej się nie będę wygłupiał bo mam pięćdziesiątkę nikkora.

2.pentacon muliticoating 2,8/29mm. Tu by był jakiś substytut standardu na FF z rozsądnym światłem, ale ile z tego światła zostanie po podpięciu do adaptera? Czy cokolwiek zyskam w odniesieniu do kita z D70 (nikkor 18-70)?

3. Jupiter 3,5/135 - podobno ostro rysuje (z canonem...)

4. na koniec mam takie oto ustrojstwo - pozostałość po słynnej czarnej skrzyni zenitha:

Tair 4,5/300mm. Nie wiem czy w ogóle da sie to rozsądnie użyć z D70, jeżeli by coś z tego było to na ptasiory by był jak znalazł (idzie sezon Smile )
Tak sobie myślę - zakładając, że adapter byłby tylko do tele, to może przejściówka bez soczewki, na nieskończoność z tele i tak się nie ostrzy.
Twoja ostatnia myśl to dobra myśl. Ten Tair z przejściówką bez soczewki może być ok. Ale brak pomiaru światła i próba polowania na ptaszki i ustawianie ostrości na matówce bez mikrorastra lub klinów to samobójstwo
Cóż, spodziewałem się, że tak pięknie nie będzie... Pod tym względem życie z nikosiem nie jest łatwe. Pozostaje mi sie jeszcze pomęczyć z 70 - 300 G (silnik ma tak głośny, że mi zwierzynę płoszy i vr brakuje). Mógłbym sobie ew. teraz pozwolić na sigmę 70-300 apo, ale nie ma chyba za bardzo sensu. Jak już to coś koło 135-400 mm F/4,5-5,6 APO DG, ale dopiero na jesieni...
czytałem gdzieś o tym tairze, z tego co kojarzę nie najgorzej ;] kurcze, że też nikt z moich znajomych nie ma takiej skrzynki, można by co nieco pożyczyć ;p

PS. Masz Ty w tym nikonie potwierdzenie ostrości chociażby?

subbass napisał(a):
PS. Masz Ty w tym nikonie potwierdzenie ostrości chociażby?

ja mam... ale nawet z tym ostrzenie ręczne to porażka

czyli w nikonach jest potwierdzenie ostrości w niektórych body tylko? Smile, nakreśli mi to ktoś na szybko bo nie chce mi sie grzebać po sieci. (jakby ktoś chciał wiedzieć to w pentaxach k100, k10 jest wszystko: ostrość, światło, ostrzenie w nieskończoność)
afair wszystkie body nikona mają potwierdzenie ostrości. Pomiar światła chyba tylko body 1 i 3 cyfrowe.
Przekierowanie